Als ondernemer sta je vaak voor talloze uitdagingen en taken die allemaal schreeuwen om aandacht. Je agenda is een wirwar van afspraken, deadlines en to-do lijsten. Het kan voelen alsof je voortdurend achter de feiten aanloopt. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd om prioriteiten te stellen.

Je bent goed in wat je doet. Je kunt improviseren, snel schakelen en je bedrijf vooruit helpen. Maar die chaos kan je ook belemmeren. Taken stapelen zich op, belangrijke zaken blijven liggen en je verliest het overzicht. Het resultaat? Stress, verminderde productiviteit en gemiste kansen. Prioriteiten stellen is niet zomaar een luxe, het is een noodzaak.

Efficiënter werken

Waarom prioriteiten stellen?

 • Focus op wat echt belangrijk is: Niet elke taak is even belangrijk. Door prioriteiten te stellen, richt je je op die zaken die de grootste impact hebben op je bedrijf.
 • Meer rust en minder stress: Een duidelijk plan en overzicht geven je rust. Je weet precies wat er moet gebeuren en wanneer, zonder voortdurend brandjes te moeten blussen.
 • Grotere efficiëntie: Door je te concentreren op de belangrijkste taken, werk je efficiënter en bereik je meer in minder tijd.
 • Betere besluitvorming: Met helderheid over wat prioriteit heeft, kun je sneller en beter beslissingen nemen.

Hoe stel je effectief prioriteiten?

 • Maak een overzicht: Begin met het opschrijven van alle taken en projecten die je moet doen. Ja, echt allemaal. Dit helpt je om te zien wat er speelt en geeft je een goed startpunt.
 • Gebruik de OHIO-methode: De OHIO-methode (Only Handle It Once) is een krachtige techniek om efficiënter met je tijd om te gaan. Het principe is simpel: raak een taak slechts één keer aan. Dit betekent dat wanneer je een taak oppakt, je deze direct afhandelt of een duidelijke beslissing neemt over wat ermee moet gebeuren. De OHIO-methode voorkomt dat je dezelfde taken steeds opnieuw oppakt zonder voortgang te boeken.
 • Handel af: Als een taak minder dan vijf minuten in beslag neemt, doe het dan meteen.
 • Archiveer: Als de taak belangrijk is maar niet onmiddellijk hoeft te gebeuren, plan het dan in je agenda.
 • Delegeer: Als de taak door iemand anders kan worden gedaan, wijs het dan toe.
 • Elimineer: Als de taak niet essentieel is, verwijder het dan van je lijst.
 • Stel SMART-doelen: Zorg ervoor dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Dit geeft je een duidelijke richting en maakt het makkelijker om prioriteiten te stellen.
 • Blokkeer tijd in je agenda: Reserveer tijdsblokken voor je belangrijkste taken en bescherm deze blokken alsof het vergaderingen zijn. Laat je niet afleiden door minder belangrijke zaken.
 • Leer nee zeggen: Dit is misschien wel de moeilijkste stap voor veel ondernemers. Niet elke kans is het waard om na te jagen. Focus op wat echt bijdraagt aan je doelen.

Het resultaat: een ondernemer in controle

Door prioriteiten te stellen en de OHIO-methode te gebruiken, verander je van een chaotische ondernemer in een strategische leider. Je creëert ruimte voor groei, innovatie en succes. Je dagen zijn niet langer gevuld met constante stress, maar met gerichte actie en voldoening.

Dus, waar wacht je nog op? Download nu mijn gratis stappenplan voor de OHIO-methode en ontdek hoe je effectief prioriteiten stelt, je productiviteit verhoogt en stress vermindert. Klik hier om direct toegang te krijgen!